François Peyrot

cognac

François Peyrot Sélection Cognac

3 tot 6 jaar gerijpt op eiken houten fust

Dit is de opstart Cognac van François Peyrot. Direct is al herkenbaar de kwaliteit van het cognac huis François Peyrot. Deze cognac is 3 tot 6 jaar gerijpt op eiken houten fust  en bezit een licht amber kleur. Wat het bouquet betreft, heeft het een soepele geur van lichte wijnbloesem. De smaak is wat pittig en maakt deze cognac zeer geschikt voor cocktails en mix drankjes. Enkele restaurants gebruiken de François Peyrot Sélection cognac voor het flamberen in de keuken of aan tafel bij het Tipan gerecht in het Chinese Restaurant. Tevens is een scheutje Sélection heerlijk in de kreeftensoep of in de koffie. Wellicht zijn er nog vele andere combinaties te bedenken.

François Peyrot VSOP Cognac

12 jaar op eiken houten fust gerijpt

De VSOP , very superior old pale , van François Peyrot is 12 jaar op eiken houten fust gerijpt. Het bezit al de elegance van een gerijpte Grande Champagne de Cognac. In Frankrijk is Champagne een algemene aanduiding voor terreinen met kalkrijke bodems. Hoe kalkrijker de bodem is , hoe verfijnder de cognac. En dit geldt uiteraard ook voor cognac huis François PeyrotDe kleur van de VSOP is glinsterend geel amber en bezit een aangename vanille geur. Kortom rond en zacht. De VSOP cognac van François Peyrot heeft een elegante en rijpe smaak. In een chique geschenkdoos is het een ideaal cadeau voor de cognac liefhebber. Tot slot een mooie prijs en kwaliteit verhouding.

François Peyrot Napoleon Cognac

18 jaar op eiken houten fust gerijpt

Is verkrijgbaar in een groen gesatineerde fles. Men heeft bewust gekozen voor een afwijkende fles , vanwege extra belangstelling vanuit het Verre Oosten. Het groen staat symbool voor het uniform van Napoleon Bonaparte. De cognac onderging een rijping van 18 jaar op eiken houten fust alvorens gebotteld te worden. De Napoleon heeft een donker amber kleur en vormt een prachtig compromis tussen VSOP en XO. Het heeft dan ook een zachte smaak en is het begin van een rijpe Grande Champagne de Cognac. Extra aandacht kreeg deze cognac in Toprestaurant ” de Echoput “, vanwege de waterput van Lodewijk Napoleon, Koning van Nederland en broer van keizer Napoleon.

François Peyrot XO Cognac

25 jaar op eiken houten fust gerijpt

De Concours Mondial van Brussel is de wereldkampioen binnen de categorie wijn en spirit wedstrijden. Met trots kijkt de familie Peyrot terug op de Gold medailles behaald in het verleden. Reeds in 2002 werd op het Concours de Bruxelles de Médaille Bronze behaald. Dit vormde echter al de voorbode in ontwikkeling van de François Peyrot XO Cognac. Zoals verwacht ontving het Cognac huis François Peyrot XO Cognac in 2005 de eerste Médaille d’Or op het Concours de Bruxelles. Tevens werd tijdens een Cognac proeverij, georganiseerd door het tijdschrift Bordeaux/New York in juli 2005 , als beste van de 24 beoordeeld.
Patrick Peyrot, zoon van François , voert controle uit op de kwaliteit ontwikkeling van François Peyrot XO Cognac. Met als gevolg opnieuw Médaille d’Or op het Concours de Bruxelles, dit keer gehouden te Valencia in 2009. Vervolgens vond in Bordeaux juni 2012 een blinde Cognac Proeverij plaats georganiseerd door het blad ” Tasted “. Twee Top sommeliers oordeelden met hun deskundige expertise , resulterend in mooie cijfers. Volgens het internationale 100 punten systeem kende Andreas Larsson 87 pts toe en gaf Markus del Monego 88 punten. Een prachtig resultaat voor François Peyrot XO Cognac, vermeld in het luxe lifestyle magazine voor Wine & Food.
Het kon niet uitblijven! Steeds meer deskundigen gaan de XO van François Peyrot waarderen. Op 14 juni 2013 in Taiwan was de jury , bestaande uit s’ werelds 35 beste proevers waren unaniem….GRAND GOLD MEDAL 2013 ! Een fantastische bekroning van vele jaren lang noeste arbeid , vakbekwaamheid en nu meesterschap. Op de XO wordt ook de méthode ancestrale toegepast, hetgeen wil zeggen, geen toevoeging van extra suiker of gist. Puur Natuur!

 

François Peyrot XO Cognac kreeg extra aandacht op de website van Quote magazine.
Artikel van Quote : De vijf zit in de klok, het is vrijdag. Plop, we testen een fles met inhoud. Onafhankelijk en rechtvaardig. Vandaag een bijzondere cognac : François Peyrot XO

Oordeel proefteam:
Geur: De geur van deze cognac is vol, volumineus. We ruiken de dikkige, zoete odeur van stroop en appeltaart aangevuld door het vanille van de eikenhoutenvaten. Hier en daar piept een walnoot tevoorschijn. Smaak : Deze X.O. begint heerlijk zacht en rond. Na enkele seconden blijkt echter , dat er een rauw randje aan zit. De afdronk is best pittig, sommigen vinden hem zelf scherp. We proeven duidelijk hout, amandelen en ook een bittertje, dat nog het meeste lijkt op extra pure chocola. Al met al levert de 25-jarige lagering een mooie, complexe smaak op.

Vinden we ‘m lekker?
Zeker weten, hoewel de minder geoefende drinkers het enthousiasme niet helemaal delen. Ze ‘moeten er toch even aan wennen’. Ach, het zij ze vergeven.

Waar drinken we ‘m?
Na een rondje van 18 holes. Even uitblazen in het clubhuis, weggezakt in een chesterfield. Sigaar in de linkerhand, een glas François Peyrot X.O. in de rechter.

Ons oordeel over deze 25 jaar op eikenhouten fust gerijpte XO : Kleur : goud, amber . Bouquet : fijn, lang en rasecht, fruit, noten en vanille. Smaak : zacht, volle rijping met accenten van oud eikenhout

 

François Peyrot Heritage Cognac

diamant van de familie

Erfstuk van Mathilde, moeder van François Peyrot. Zij plukte zelf de druiven en distilleerde de cognac in 1958 op het landgoed , dat toen slechts 7 hectare bedroeg. Aanvankelijk vindt de rijping plaats in nieuw eiken vaten gedurende 6 maanden, vanwege het hoge tannine gehalte en het afgeven van een amber kleur . Echter teveel tannine betekent bittere smaken, zodat de eau de vie overgebracht wordt in lege ouden eiken vaten. Deze vaten zijn reeds in het verleden  met cognac gevuld geweest. Dus bezitten nog veel aroma’s en Rancio en zullen de eau de vie nieuwe smaken en kleuren geven, indien zij niet meer zo veel tannine bevatten.

De Heritage van François Peyrot is de enige cognac, dat door verdamping op een natuurlijke wijze , naar 44,2 % alcohol gehalte teruggebracht is. Dus 60 jaar was nodig om van 70 % naar 44,2 % te komen.

De Heritage is een ” Brut de Fût ”, niet gefilterd en rechtstreeks vanuit het vat gebotteld. Dit geschiedt pas , als onze bestelling geplaatst is. Kleur: uitgesproken goud amber, kan verschillen per vat. Bouquet: complex en volledig ontwikkeld, gerijpt en zijdezacht. Met name krachtige geuren en lengte in de neus geven zowel elegante florale als vanille ervaringen. Ongetwijfeld een echte Rancio! Smaak: vol met alle kracht van een premier cru, complex, rijk aan gedroogd fruit. Tevens herkent men noten, vijgen, abrikozen en pruimen. Tot slot met hoogtepunten, die leiden naar een drop smaak. Deze lange smaakbelevenissen verraden de geheimen van de echte Cognac , de Rancio!

Heritage Cognac, nieuwe botteling.
Inmiddels een beperkt aantal flessen ontvangen uit een andere barrique, ook Lot 019.58. Het alcohol percentage van deze partij is 44,20%. Opmerkelijk, dat dit per barrique kan verschillen. De 19e hole kan een prettige ervaring worden bij het nippen van een heerlijke cognac Heritage François Peyrot. Ook voor de niet-golfers is deze edele Eau de Vie , een cognac voor de speciale gelegenheden. Concluderend, dat deze diamant van de familie een zeldzame cognac is om nooit meer te vergeten.

 

De Slijterij Borger
Hoofdstraat 46
9531 AH  BORGER

Tel : 0599 – 23 47 94
Mobiel: 06 -22019429

© de Slijterij Borger
❤️ to make it: BureauBaak

WhatsApp chat